Hvis du bøvler med putterutinerne, skal du ta' styringen

hjaelp-til-putning

Søvnbehov, putteritualer eller ej og hvor henne sover man er nogle spørgsmål der kan fylde rigtig meget hos forældre, og det ændre sig hele tiden, hvad barnet har brug for eller rutinerne omkring søvnen. Søvn har været det eneste, udover ammeetablering, som har fyldt meget hos os. I perioder fungere den ene ting, så sker der et eller andet, så skal der en ny rutine til eller så er det kun far der dyr, og det er så forvirrende. Det er nu ikke sikkert, at jeg kan gøre dig mindre forvirret med dette indlæg, men jeg vil da prøve at komme med mine bedste bud på søvnproblemerne :-)

Felix´udvikling og vores bøvl med diverse putterutiner

Felix er en dreng med meget bevægelse, og allerede som spæd lå han og spjættede med arme og ben. Han har hele tiden været godt med motorisk og har hurtigt vendt sig, krøbet, kravlet og til sidst gået. Da han var spæd, faldt han i søvn på min mave, hvorefter jeg vippede ham ned ved siden af mig, og så sov vi sammen resten af natten i vores seng. Da vi besluttede, at det kunne være rart, at han sov nogle timer selv, inden jeg skulle i seng, endte det med, at vi vuggede ham i søvn i vores arme, og så lagde ham fra os i vuggen. Det fungerede også fint i et stykke tid, men til sidst blev han jo for tung. Derefter sad jeg med en fast hånd på hans bryst og vuggede vuggen samtidig, indtil han faldt i søvn.

Da han nu er blevet større kan putningen om aften være meget forskellig og heller ikke altid på det samme tidspunkt. I nogle perioder har det kun været mig, der kunne putte, så er han primært blevet ammet i søvn, og andre gange har det kun været Jon der duede. Da Felix var 11 mdr, havde putningen sit helt eget liv, hverken Jon eller mig tog rigtigt styringen omkring det. Nogle aftener har Felix med nede i gården til sent, hvor vi puttede ham i barnevognen, og andre aftener har det taget en time eller mere at putte i hans seng.

Læs også Amning - To continue or stop thats the question??

Vi begyndte så at sove sammen alle tre, førhen sov Jon på vores sovesofa i stuen, og Felix og jeg bredte os i sengen i soveværelset. For at vi alle tre kunne være der, måtte vi ligge nede på gulvet, da jeg stadig ammede om natten, og vi kun har en trekvart seng. Vi tog benene af vores seng, og når Felix vågnede første gang, flyttede vi hans madres ned mellem vores seng og væggen.

Felix er ikke et barn, som giver udtryk for at han er træt og bare dejser om, men han skal virkelig have hjælp til at gear ned og finde roen inden han skal sove. Når han så skal puttes, skal han guides og hjælpes meget, før han sover. Det virkede i en periode at fastholde ham, for selvom han begyndte at græde, så blev han mere og mere rolig og til sidst faldt han i søvn. Det var bare ikke en rar følelse at skulle holde ham fikseret, for at han kunne falde i søvn.

Vores lille sove hule

Vores lille sove hule

I en periode puttede vi ham i denne sovepose i håb om at det kunne give hans krop noget ro, når han skulle sove, og at han ikke hele tiden rejste sig op.

I en periode puttede vi ham i denne sovepose i håb om at det kunne give hans krop noget ro, når han skulle sove, og at han ikke hele tiden rejste sig op.

Styringen skal være der fra den voksne, men det er så svært når det er ens lille guldklump

Da Felix er 1 år og 2 mdr snakker vi frem og tilbage omkring, hvad vi skal gøre. Vi vil gerne have, at han skal falde i søvn i sin egen seng, og at jeg fik mere ro omkring barnevogns-putningen. Felix havde i lang tid sat sig rigtig meget op i barnevognen og nægtede at ligge sig ned igen. Jeg blev vildt påvirket af, at han ikke bare blev liggende, så jeg kunne trille ham i søvn, men han blev så skide sur, når jeg prøvede at ligge ham ned igen, så i en lang periode var det kun Jon, der kunne putte ham i barnevognen.

Det er kun lykkedes mig at få ham til at sove i barnevognen, ved at fastholde ham og vugge samtidig, ellers har jeg puttet ham i hans klapvogn, da selesystemet er noget andet end i barnevognen, så han ikke kan sætte sig op på samme måde. Det har givet ham ro, og han faldt hurtigere i søvn. 

Jeg ved jo godt, med mine erfaringer som pædagog, hvad der skal til for at skabe en god rutine omkring søvn, og at det er de voksne, der skal tage styringen, men når jeg står der med min egen lille guldklump, glemmer jeg det og giver efter. Jeg er en knalddygtig pædagog, og jeg synes det er udfordrende, at jeg ikke per automatik kan overføre min praksis til min nye mor-verden ;-)

Tiden er mør til mere styring og nye rutiner

Min første plan handlede om, at Felix skulle falde i søvn i barnevognen, uden at vi kørte med den. I en uge havde jeg fokus på, hvordan jeg kunne gøre det, og det gik ikke stille for sig. Jeg tænkte det ville være godt at barnevognen stod et roligt sted, hvor der ikke var så meget at kigge på, dækken over så det hjalp med at give en fornemmelse af omsluttethed, og så bare stå i nærheden, så jeg kunne trøste og hjælpe ham ned at ligge igen.

Det kom virkelig til at kræve al min tålmodighed og standhaftighed. Han blev rigtig sur og ked af det, og det kunne være svært at rumme. Jeg fik sådan en trang til at tage ham op, amme ham og gå med ham. Den første dag var både med gråd fra ham og mig, men en god krammer fra Jon, så hjalp det hele lidt. Da ugen var slut kunne Felix falde i søvn i barnevognen kun med lidt vuggen og mens jeg sang, og han kunne næsten også det samme om aften i hans seng.

Desværre bliver det sommerferie, og ingen af os holder ved de rutiner, vi lige havde fået skabt, så da sommeren er ovre, og tiden nærmer sig, hvor Jon skal på arbejde igen, må vi starte forfra.

Læs også Hvordan kærligheden opstod, og hvordan vi vi holder den ved lige

Hen over sommer har jeg bare ammet igennem i alle døgnets timer. Jeg havde en periode, hvor jeg tvivlede meget på mig selv og min egen holdning til amning, så derfor mente jeg åbentbart, at han skulle bare ammes. Felix døjede så også med ekstrem tandfrembryd, som gjorde at han kun ville amme i nogle dage.

Jeg blev heldigvis opmærksom på, hvad jeg havde gang i, nemlig at gemme mig bagved Felix og amningen, i stedet for at tage tyren ved hornene og gå til mine problemer. Jeg fik taget hul på mig selv, og det gjorde, at jeg fik modet og lysten til at stoppe amningen. Jeg skar ned på dagsamningerne, så de var på 1-2 gang om dagen, hvoraf den ene var i forbindelse med at Felix skulle puttes om aften.

Han havde lært, at han kun kunne falde i søvn, ved at ligge ved mit bryst, og det var super irriterende og hårdt for mig. En aften skulle min søster og hendes kæreste passe ham, og vi sagde, de bare kunne putte ham i hans klapvogn, men min søster insisterede på at putte ham i sengen. Og det er jeg glad for, at hun gjorde. Det havde nemlig lykkedes hende at få ham til at falde i søvn i vores seng uden flaske eller noget.

Den chance greb jeg og brugte nu den næste uges tid på at putte ham, først i vores seng, derefter i hans egen seng, uden at jeg ammede ham i søvn. Nøj, hvor var han sur de første par gange, men efter hånende faldt han i søvn efter 30 min ca.

Hjælp hentes ude fra til mere styring omkring putterutinerne

Inden min søster havde succes, havde vi købt os til noget hjælp online fra børnemanualen (ikke reklame, bare til inspiration). Et forløb som strækker sig over 4 uger ca. Grund ideen er at man forbereder barnet på de nye rutiner, så man ikke bare fra den ene dag til den anden ændre det hele. Den tanke kan jeg nu meget godt lide, vi har også praktiseret noget af det, men der er også ting i metoden, som jeg er uenig i.

Vi er nu et sted, hvor Jon putter om aften uden flaske, kun med vand og godnat, han ligger inde i soveværelset, indtil Felix er faldet i søvn, men det foregår så roligt. Når jeg putter, bliver Felix ret ked af det, og vil helst op til mig. Jeg tager ham ikke op, men bliver siddende ved siden af og hjælper ham ned og ligge igen, det tager ca 1 time.

Jeg ammer stadig om natten, men det er vi også så småt ved at skære på, så Jon har ham indtil kl 02, og i det tidsrum har han tilbudt en flaske, som vi fortynder mere og mere. Vi må se, hvordan det hele kommer til at gå, men hold nu op hvor kan sådan noget søvn, fylde meget i ens liv ;-)