Læs med her og lær at forstå din cyklus

Forstaa-din-cyklus

Hvordan cyklussen er sat sammen

Fase 1 Menstruation/Vinter: Den månedlige cyklus starter den dag, vi får vores menstruation, det er dag 1 i vores cyklus. Livmoderslimhinden og det ubefrugtet æg bliver udstødt, og derfor får vi en blødning.

Under menstruationen er hormonerne på det laveste, som gør at man får lyst til at være mere sig selv, ligge under dynen og hygge med varm te og gode serier. Det gør også, at man har en bedre kontakt til sin intuition, da man ikke er så påvirket af sine hormoner som i resten af cyklussen.

Fase 2 Opening/Forår: I de sidste dage af menstruationen og de efterfølgende dage omkring dag 7-13, stiger østrogenet. Æggestokken er nu i gang med at producere et nyt æg, og livmoderslimhinden er ved at blive tykkere.

I opening fasen hvor østrogen stiger, kan man mærke et boost i humøret, som gør at man får mere overskud og mere lyst til at være sammen med andre. Man kan også blive bedre til at få nye ideer og brainstorme sammen med andre, man har simpelthen "ja-hatten" på og ser mere lyst på tingene.

Fase 3 Ovulating/Sommer: Omkring dag 13 er æggestokkene og livmoderslimhinden klar til ægløsning, og testoteronen stiger, da det hjælper med en højere sexlyst, så et æg evt kan blive befrugtet.

Under ovulating er østrogen på sit højeste, som gør at man er meget mere social og har lyst til at være sammen med andre. Det er også en god tid til at date, da østrogenen bla. er med til at gøre ansigtet mere symmetrisk, man har mere tiltrækningskraft og er mere udadvendt og imødekommende.

Fase 4 Nesting/Efterår: Progesteronen begynder at falde igen omkring dag 22 og frem til menstruationen sammen med østrogen, som gør at man kan føle sig mere indadvendt og få PMS symptomer.

I den sidste fase nesting er det et godt tidspunkt at mærke sig selv, er man på rette vej i livet, prioritere man sine egne behov og reflekterer over, om der er noget, man skal ændre i sit liv

Læs også: Ønsker du at slippe af med PMS, så læs med her!

Sådan planlægger du din cyklus efter de fire faser

I menstruations fasen har kroppen virkelig brug for hvile, og det aller fedeste ville være, hvis man kunne holde fri fra arbejde, men måske det ikke lige er noget din arbejdsgiver er med på, så prøv om du kan organisere dit arbejde således, at der ikke er for krævende opgaver, og at der ikke er for mange møder.

Giv din krop så meget hvile som muligt, sov gerne en lille lur midt på dagen, nus og hyg om din krop med varme, god mad, massage og lange bade. Generelt gør det du har lyst til i denne fase, som giver dig energi og egenomsorg.

I opening fasen begynder energien at stige igen og det kan føles som om at komme ud af en boble. Du kan have det på samme måde som efter nytår, du er klar til nye forandringer, lave nye vaner for dig selv og starte på en frisk. Tiden her er god til at få sat gang i nye ting, nye samarbejdespartnere, nye kostvaner eller træningsvaner, eller hvad der nu rører sig i dit liv.

Under ægløsningsfasen er du igen helt ovenpå. Du sprudler af energi, har lyst til at være sammen med andre mennesker, og du mærker en tiltrakningskraft alle steder fra ;)

I denne fase er det godt at holde møder, da ens kommunikation er på det højeste, og det gælder også dates ;)

I nesting fasen begynder du lige så stille at trække dig tilbage og mere ind i dig selv igen. Du har brug for at mærke din egen krop og dine egne behov og fokusere på dem. Det er godt at give plads til dine følelser og bare være med dem i denne fase.

Man begynder stille og roligt at gå i hi og bygge rede, så man er klar til sin menstruation. Godt med varme, hygge og nussen.

Jeg har min viden fra Laura Grubb

Ønsker du et nemt og overskueligt redskab til at kunne planlægge din dag efter din cyklus, har jeg her lavet en lille dagsplan med fokus på cyklussen. Der er et ark til hver fase i cyklussen og en beskrivelse til sidst omkring de forskellige felter. Håber du kan bruge det og få mere balance i din hverdag med din cyklus :)

Du klikker bare på billedet, så åbner den i et nyt vindue, hvor du kan hente filen ned.