Sådan skruer du ned for tempoet i løbet af sommeren!

Sommeren er over os, og det er ferietid. De fleste tænker, at det bliver skønt, men nogle kan også stresse lidt over at skulle være sammen med sine børn i længere tid. Er du en af dem, så læs med her hvor jeg vil give mit bud på en rolig, hyggelig og nærværende sommer for hele familien. 

Sådan skruer du ned for tempoet i løbet af sommeren!

Børnene har også brug for at skrue tempoet ned

Det er desværre ikke en selvfølge for alle børn, at de skal holde ferie sammen med deres forældre. Nogle forældre lægger deres ferie udenfor sommeren og tager alene på storbyferie, andre holder kun en kort ferie hen over sommeren med børnene, og nogler holder de tre sammenhængende uger i løbet af sommeren med deres børn.

Da jeg arbejdede som pædagog i vuggestue, var det stensikkert, at jeg hvert år op til sommerferien skulle tage en snak med nogle forældre omkring børns behov for ferie. Igennem mine år har jeg lært, at det er vigtigt at fortælle forældrene, at børnene også har brug for tre ugers sammenhængende ferie fra deres "arbejde", nemlig vuggestuen eller børnehaven. Jeg er sikker på, at de fleste forældre ønsker at holde ferie sammen med deres børn, men nogle forældre stresser over at skulle "finde på" for at underholde deres børn i ferien, eller også har de svært ved at holde fri fra deres arbejde.

Læs også Sådan guider du dine børn til fri ude leg

Hvad skal der så til for at skrue tempoet ned?

Det siges, at tre ugers sammenhængende ferie skal der til, for at man kommer ned i tempo og slipper hverdagens trummerum.

I den første uge kunne man evt starte med at holde et familiemøde, hvor man snakker med børnene om, hvad der skal til, for at de får en god ferie? Er det f.eks. ingen skældud? Få en masse is og have det sjovt sammen? Eller læse masser af bøger og plaske med vand? Uanset hvad det er, så er det godt at have børnene med i planlægningen af ferien, hvis børnene er gamle nok til det selvfølgelig, så føler de sig en del af det, og som forældre får man et indblik i, hvad børnene egentligt går og savner. Det er jo slet ikke sikkert, at det er lange ture til Italien i bil, dyre shoppeture i Paris eller at tilbringe en uge i Lalandia? Du kan jo blive overrasket ;)

Brug den første uge på at geare helt ned, alle i familien skal lige vende sig til, at der ikke er run på om morgen eller eftermiddagen, man skal lige fatte, at man har fri . I den anden uge står den på ren nydelse, nærvær og hygge samme. Her komme evt planlægges små ture ud af huset eller små overnatninger - man behøver ikke tage langt vær for at mærke det er ferie ;) Den sidste uge er til at forberede sig mentalt på at komme op i gear igen. Stille og roligt begynde at få noget struktur på igen med at komme i seng til tiden og op om morgen, så man er klart når hverdagen starter igen med skole, arbejde, børnehave, lektier osv.

Læs også Mine 10 bedste råd til at skabe mere nærvær i hverdagen

Gratis ideer til børn og voksne

Egentligt handler det om ikke at planlægge for meget i sin ferie, eller i hvert fald kigge på hvad, hvordan og hvor meget man planlægger. Både børn og voksne tager ikke skade af, at man keder sig lidt nogle dage, eller de “bare” bliver brugt på at dase i haven og spille spil sammen :)

Jeg har rettighed til at dele denne grafik fra mindfulnessguiden.dk

Jeg har rettighed til at dele denne grafik fra mindfulnessguiden.dk

Den her lille reminder til os vokse, synes jeg simpelthen, er så genial! For det er netop det, det handler om, at komme ned i gear. Det vil smitte så meget af på børnene, at deres forældre kommer slapper af og nyder tilværelsen. Børnene vil stille og roligt lære, at nu slapper vi af, nu er vi bare sammen, uden at vi skal nå en helt masse. Jeg vil helt klart selv tage den til mig og prøve at lade være med at tjekke den af ;)

Gratis og nemme ideer til aktiviteter for/med børnene:

 • Sove længe

 • Have nattøj på en hel dag

 • Plukke blomster, bær, frugt

 • Svømme i havet/poolen

 • Stå tidligt op og se solopgang

 • Gå sent i seng og se solnedgang

 • Spise madpakke nede i gården/ude på marken/i skoven

 • Cykle en tur

 • Lege med sine venner

 • Vigtigst af alt KEDE sig :-)

God sommer og husk bare at være til og nyde hinanden :-)