Hvad er nærvær?

I 'Den danske ordbog' på nettet står der to betydninger under ordet "nærvær". Den første betydning; "at være til stede" og den anden betydning; "oplevelsen af opmærksomhed, interesse, kærlighed eller omsorg som et menneske viser".

At være til stede kan være en af de ting, som vi måske kommer til at tage forgivet i vores hverdag, og som vi skal være bevidste om at prioritere. Hvis man som barn ikke oplever sine omsorgspersoner være opmærksomme, interesseret, kærlige eller give omsorg, kan livet blive en udfordring, og det kan være svært selv at gøre en indsats for at opnå nærvær med sine nærmeste. Derfor er nærvær vigtig i vores hverdag, og det er vigtigt, at vi som voksne tager ansvaret for det og viser børnene vejen. 

 

Min ambition

Jeg vil gerne dele ud af min viden og erfaringer fra mine år i vuggestuer og børnehaver og nu også som mor, til forældre og/eller fagpersoner der har udfordringer i hverdagen med børn, familie, arbejde m.m. 

Jeg blev uddannet pædagog i 2012 med stor glæde omkring mit kommende arbejdsliv. Intentionen med at læse til pædagog var egentlig for at læse videre på et tidspunkt, men da jeg var færdig, brændte jeg for at komme ud og få fingrene i bolledejen. Vuggestueområdet syntes jeg var rigtig spændende og udfordrende. Jeg så det som et stort privilegie at have ansvaret for alle de skønne små børn i så mange timer i løbet af en dag.

Desværre begyndte jeg også at se alle de udfordringer, man støder på som pædagog. De skriftlige krav, dårlige normeringer, små lokaler, besparelser på området og stressramte kollegaer. Det kræver struktur, planlægning, tålmodighed, omstillingsparathed og masser af energi at kunne være nærværende overfor 12 børn i løbet af en dag.

Da jeg så selv blev mor, mærkede jeg tydeligt, at jeg selv ville vælge. Jeg ville være sammen med min søn i de 7-8 timer om dagen, hvor meget udvikling sker, og hvor vi begge to har energi til at kunne være nærværende.

Jeg er blevet optaget af, hvad det gør ved vores børn, at de er i institution så mange timer om dagen fra de er helt små. Hvad gør det ved nærværet? Deres udvikling, deres evner og kompetencer til at være i sociale sammenhænge? Er det bedst at gå hjemme med dem, eller bliver de for pylret? Disse tanker og mange flere har fået mig til at dykke ned i den ene bog efter den anden for at samle mere viden, og den vil jeg gerne dele med jer her på bloggen.

Efter min mening er der behov for mere nærvær mellem voksen og barn, om det så er i hjemmet eller i institutionen. Jeg ved, at man som småbørnsfamilie er presset, og at man som pædagog gør det bedste med de midler, man har til rådighed. Så følg med her og få masser af inspiration og råd til hverdagen og institutionslivet :-)